aprikosmarmelad recept

Skynda dig, nu är de som allra bäst

Ibland är det kul att experimentera med marmelader (rarbarbermarmelad med ingefära till exempel) men man ska inte förakta en helt ren gjord på en sorts frukt eller bär. När det kommer till aprikosmarmelad vill jag ha den ren enligt klassisk tappning. Skälen är två:

– Låt säg att man ska baka ett gäng mazariner och på toppen vill man så klart ha en glansig och fin fondant (en kokt glasyr). Problemet är då att kakan suger i sig fukten från fondanten och den blir alldeles mat och trist. Har man på ett hopkok av aprikosmarmelad, citronsaft och lite socker och vatten innan fondanten så skapar man ett skyddande lager – det är det som kallas aprikotyr.
– Eller, om man är sugen på en god marmelad så är det ofta just aprikosmarmelad man vill ha. Utan en massa konstigheter i.

Just nu är det aprikossäsong och det finns oftast ett antal olika sorter att köpa. Min favorit är den mindre med röda inslag. Se till att kolla där kärnan suttit så det inte är några träiga småbitar i själva kärnfästet. Skär bort dessa i så fall eftersom de inte blir mjuka när man kokar marmeladen.

(och vill man inte köpa ett helt kilo aprikoser gjorde jag förra hösten marmelad med lite mindre mängd aprikoser)

Aprikosmarmelad

Tid: Cirka 1 timme totalt

  1. Rensa aprikoserna och lägg dem i en tjockbottnad gryta. Lägg några av kärnorna åt sidan.
  2. Häll på vattnet, sätt på medelvärme och lägg på ett lock.
  3. Rör försiktigt om ibland tills det börjar koka och ta då av locket (det ska inte läggas på igen)
  4. Koka försiktigt tills alla aprikoserna är mjuka, men inte sönderkokta. Viktigt att försiktigt röra från botten ibland så inget fastnar och bränns vid.
  5. Häll på socker, citronjuice och citronskalet. Rör försiktigt. Ställ samtidigt in ett litet fat i frysen.
  6. Koka upp och koka på medelvärme.
  7. Skumma av marmeladen löpande.
  8. När marmeladen börjar tjockna lägger man en klick på fatet och ställer tillbaka in i frysen. Efter ett par minuter tar man fingret och drar igenom marmeladen på fatet. Om det bildas ett spår som inte rinner igen är marmeladen klar. Man kan även känna ute vid kanterna på klicken man hällde upp och har den blivit som man önskar att marmeladen ska vara är den färdig.
  9. Ett annat sätt – som är bra mycket smidigare – är att ta en kökstermometer och stoppa ner i den kokande marmeladen. 104 grader ska den vara när den är färdig.
  10. Knäck kärnorna och ta ur mandeln.
  11. Fyll marmeladen i väl rengjorda burkar (jag stoppar in dem i en het ugn precis innan jag ska använda dem så de blir helt rena) och lägg slutligen i en aprikosmandel innan man försluter locket.
  12. Förvaras helst svalt i en källare. Kan självklart frysas men står sig långt in på vintern även om den förvaras i ett skafferi.