Financiers vaniljkräm jordbuggar

Financiers med somrig vaniljfyllning

Mandelkakor toppade med vaniljkräm och jordgubbar

Financiers är små mandelkakor som man bakar i en speciellt anpassad form. Saknar man en sån kan man använda fina mandelmusselformar eller små muffinsformar.

De här gjordes till ett sommarreportage i UNT förra veckan. Precis som med Financiers med chokladfyllning är de här ett säkert kort om man på kort tid behöver svänga ihop något gott att bjuda på. Själv ska jag ta med mig en låda till midsommarfirandet.

Det blir runt 30-40 st av det här receptet, beroende på vilken sorts form man använder.
Financiers med somrig vaniljfyllning

Tid: En halvtimmes jobb och en halvtimmes gräddning

  • 190 g smör
  • 150 g mandelmjöl eller rinriven och siktad mandel
  • 220 g florsocker
  • 80 g vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 190 g äggvita (6-7 st)
  • Skalet av 0.5 citroner
  • 0.5 vaniljstång
  • En sats Crème pâtissière
  • Jordgubbar
  • 1 lime
  1. Sätt ugnen på 230 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och bryn det därefter. Man låter det helt enkelt vara kvar i kastrullen på hög värme tills det blir brunt och får en tydlig nötaktig doft. Ställ det därefter åt sidan för att svalna och häll det gärna genom en sil innan det ska användas för att få bort fnaset som samlas på botten av kastrullen.
  3. Sikta ner mandelmjöl, florsocker och vetemjöl i en bunke.
  4. Tillsätt saltet och rör om tills allt blandats ordentligt.
  5. Ner med äggvita i mjölblandningen. Rör runt tills alla klumpar är borta. Slickepot är ett riktigt bra verktyg här.
  6. Riv ner citronskalet i smeten.
  7. Dela vaniljstången, skrapa ur den och ha i skrapet. Rör tills även skal och vanilj är jämnt fördelat.
  8. Ställ formarna på en plåt och fyll dem till tre fjärdedelar.
  9. Knacka plåten ett par gånger i bordet så att eventuella luftfickor försvinner.
  10. In i ugnen tills de börjar få färg. Mina mini-formar tog 7 minuter på sig.
  11. Ta ut, låt svalna och fyll sen med vaniljkrämen.
  12. Skär jordgubbarna i små bitar och garnera med. Pudra över lite florsocker och riv därefter över lite, lite av det yttersta limeskalet.