Choklad, kola och lite mer choklad

Upptäckte att jag hade en massa bra choklad i skafferiet och alla vet att om man inte gör av med det inom en vecka kommer chokladtrollet och kastar ut mig i havet. Alla vet att det är så. Nu var goda råd dyra – vad skulle jag baka för något? Nog för att det alltid är gott med en kladdkaka men jag var sugen på något mindre och kanske något med kola i.

Kola är i mina ögon väldigt underskattat. Dels är det väldigt gott och dels så förbränner det fler kalorier än det innehåller. Jorå, så är det. Jag lovar. Ehrm…

För att verkligen slå spiken i kistan toppar jag det hela med chokladganache som jag spritsar ut och ett par flagor havssalt.

Om de inte äts upp direkt utan man till exempel förvarar dem till dagen efter är det bra om de står kallt under själva förvaringen, men sen får möjligheten att stå i rumstemperatur i alla fall en timme innan servering så de får rätt konsistens.

Den här smeten blir väldigt lös så har man inte silikonformar eller en plåt som man ställer formarna i är det bra om man ökar mjölmängden en aning.
Se också upp så du inte övergräddar dem. Så är det i och för sig alltid, men jag påminner om det eftersom jag gjorde just det misstaget själv och sen stod där med skammen inför kollegorna när jag var tvungen att förklara varför de inte var så mushiga som jag hade tänkt mig.
Till råga på allt fick kollegan J låna ut handen på bilden. Jag vet, jag bara kräver och kräver.

Chokladcupcakes med kolafyllning och ganachefrosting

Tid: 2 timmar

Kolafyllning

Chokladganache

 1. Sätt ugnen på 180 grader .
 2. Smält smöret men låt det inte brynas. Jag brukar låta det stå på spisen till nästan allt är smält och sen stänger man av plattan, snurrar lite på kastrullen och så har man ett smält, men inte  hett, smör.
 3. Knäck äggen i en skål, tillsätt strö- och muscovadosocker och vispa sen länge och väl. Vad man vill uppnå är en riktigt fluffig smet. Jag pratar inte att den det har blivit lite luft i den – jag pratar rejält fluffig. Ge det några minuters engagerat arbete, det har du igen senare.
 4. Rör ner smöret. Vispa inte i det utan rör med en slickepott eller träsked.
 5. I en skål vid sidan om häller man ner vanilj, vetemjöl, bakpulver, kakao och salt. Rör om en aning.
 6. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten. Det gör underverk för slutresultatet att just sikta ner de torra ingredienserna eftersom man minimerar risken för klumpar, inte behöver röra lika mycket i smeten och därmed får behålla maximalt med fluffighet.
 7. Häll ner mjölk och kaffe. Rör tills det blandats till en jämn smet.
 8. Hacka chokladen i småbitar och rör ner i smeten.
 9. Fyll formarna till lite drygt hälften och sen direkt in i ugnen. Tid som behövs är drygt 20 minuter. Stoppa ner en tandpetare och kommer den upp utan någon smet på sig är de klara. Ta ut och låt svalna på galler.
 10. Gör kolan och därefter chokladganachen.
 11. Ta de kalla cupcakesen, gröp ur dem med en potatisskalare och spritsa i kola.
 12. När ganachen fått rätt konsistens (den förändras ganska snabbt så håll koll på den) spritsar man den på toppen.
 13. Lägg ett par flingor salt ovanpå varje cupcake som avslutning.