• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Chokladcupcakes med kolafyllning och ganachefrosting

november 28, 2011 by Johan Hedberg 5 Comments

Choklad, kola och lite mer choklad

Upptäckte att jag hade en massa bra choklad i skafferiet och alla vet att om man inte gör av med det inom en vecka kommer chokladtrollet och kastar ut mig i havet. Alla vet att det är så. Nu var goda råd dyra – vad skulle jag baka för något? Nog för att det alltid är gott med en kladdkaka men jag var sugen på något mindre och kanske något med kola i.

Kola är i mina ögon väldigt underskattat. Dels är det väldigt gott och dels så förbränner det fler kalorier än det innehåller. Jorå, så är det. Jag lovar. Ehrm…

För att verkligen slå spiken i kistan toppar jag det hela med chokladganache som jag spritsar ut och ett par flagor havssalt.

Om de inte äts upp direkt utan man till exempel förvarar dem till dagen efter är det bra om de står kallt under själva förvaringen, men sen får möjligheten att stå i rumstemperatur i alla fall en timme innan servering så de får rätt konsistens.

Den här smeten blir väldigt lös så har man inte silikonformar eller en plåt som man ställer formarna i är det bra om man ökar mjölmängden en aning.
Se också upp så du inte övergräddar dem. Så är det i och för sig alltid, men jag påminner om det eftersom jag gjorde just det misstaget själv och sen stod där med skammen inför kollegorna när jag var tvungen att förklara varför de inte var så mushiga som jag hade tänkt mig.
Till råga på allt fick kollegan J låna ut handen på bilden. Jag vet, jag bara kräver och kräver.

Chokladcupcakes med kolafyllning och ganachefrosting

Tid: 2 timmar

  • 120 g smör
  • 2 ägg
  • 150 g strösocker
  • 70 g muscovadosocker
  • 1 tsk vanilj (dubbla om du använder vanillinsocker)
  • 200 gram vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 15 g kakao (cirka 2 msk)
  • En knivsudd salt
  • 50 g kallt kaffe
  • 50 g mjölk
  • 50 g choklad av bra kvalité

Kolafyllning

  • Se recept här

Chokladganache

  • Se recept här
  1. Sätt ugnen på 180 grader .
  2. Smält smöret men låt det inte brynas. Jag brukar låta det stå på spisen till nästan allt är smält och sen stänger man av plattan, snurrar lite på kastrullen och så har man ett smält, men inte  hett, smör.
  3. Knäck äggen i en skål, tillsätt strö- och muscovadosocker och vispa sen länge och väl. Vad man vill uppnå är en riktigt fluffig smet. Jag pratar inte att den det har blivit lite luft i den – jag pratar rejält fluffig. Ge det några minuters engagerat arbete, det har du igen senare.
  4. Rör ner smöret. Vispa inte i det utan rör med en slickepott eller träsked.
  5. I en skål vid sidan om häller man ner vanilj, vetemjöl, bakpulver, kakao och salt. Rör om en aning.
  6. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten. Det gör underverk för slutresultatet att just sikta ner de torra ingredienserna eftersom man minimerar risken för klumpar, inte behöver röra lika mycket i smeten och därmed får behålla maximalt med fluffighet.
  7. Häll ner mjölk och kaffe. Rör tills det blandats till en jämn smet.
  8. Hacka chokladen i småbitar och rör ner i smeten.
  9. Fyll formarna till lite drygt hälften och sen direkt in i ugnen. Tid som behövs är drygt 20 minuter. Stoppa ner en tandpetare och kommer den upp utan någon smet på sig är de klara. Ta ut och låt svalna på galler.
  10. Gör kolan och därefter chokladganachen.
  11. Ta de kalla cupcakesen, gröp ur dem med en potatisskalare och spritsa i kola.
  12. När ganachen fått rätt konsistens (den förändras ganska snabbt så håll koll på den) spritsar man den på toppen.
  13. Lägg ett par flingor salt ovanpå varje cupcake som avslutning.

Filed Under: Choklad Tagged With: choklad, Cupcakes, frosting, ganache, kola, Sött

Previous Post: « Hemkokt kola med massor av användningsområden
Next Post: Vörtbröd enligt konstens alla regler »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme