Det kan knappast bli enklare

Alltså, få saker slår ett härligt, mushigt, färskt bakverk med en massa detaljer som man sätter ihop och serverar direkt. Men man kan inte bara ha en fin-fika med cupcakes, brownies och tårtor – det blir för mycket. Man behöver något enkelt, något med crunch, något som inte är som en mindre måltid.

Det är också ett mindre helvete när det dyker upp oväntat besök och så har man inte bakat just den dagen vilket betyder att man får bjuda på kaffe utan något gott till. Detta är det huvudsakliga skälet varför man måste ha saker i frysen som går snabbt att värma upp – eller som jag föredrar det – som går utmärkt att äta direkt ur frysen (till den skaran hör nästan biskvier men absolut havreflarn med smörkräm mellan). En låda med apelsinrullar, några cookies med tranbär och choklad, ett gäng mazariner och så slutligen de här havrekakorna.

Enklare att göra finns knappt och de flesta av ingredienserna har man nästan alltid hemma. Farinsockret är för att de dem lite mer karaktär och vill man ha dem traditionella så kör man med enbart strösocker.

Havrekakor med russin

Tid: 20 minuter plus en stund i ugnen

  1. Sätt ugnen på 180 grader
  2. Blanda socker, havregryn och bikarbonat i en bunke.
  3. Tillsätt russinen och därefter smöret.
  4. Rör till en deg (jag använder händerna för att säkra så det inte blir några smörklumpar kvar).
  5. Ställ in i kylen 20 minuter för att stelna lite.
  6. Dela degen i 4 bitar och rulla varje del till en rulle som man sedan skär i cirka 8-9 bitar. Jag tog vågen och vägde av varje bit för att få dem någorlunda lika stora. 16 gram per bit blev mitt riktmärke.
  7. Rulla varje bit till en liten boll som man lägger på bakplåtspapper. Tryck till bollen lite med handen innan plåten åker in i ugnen. Lämna minst 4 cm utrymme mellan varje degboll så de inte flyter ihop alltför mycket.
  8. Grädda tills de fått fin färg – cirka 10-12 minuter.
  9. Låt svalna på galler.