• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Havrekakor med russin

januari 7, 2012 by Johan Hedberg Leave a Comment

Det kan knappast bli enklare

Alltså, få saker slår ett härligt, mushigt, färskt bakverk med en massa detaljer som man sätter ihop och serverar direkt. Men man kan inte bara ha en fin-fika med cupcakes, brownies och tårtor – det blir för mycket. Man behöver något enkelt, något med crunch, något som inte är som en mindre måltid.

Det är också ett mindre helvete när det dyker upp oväntat besök och så har man inte bakat just den dagen vilket betyder att man får bjuda på kaffe utan något gott till. Detta är det huvudsakliga skälet varför man måste ha saker i frysen som går snabbt att värma upp – eller som jag föredrar det – som går utmärkt att äta direkt ur frysen (till den skaran hör nästan biskvier men absolut havreflarn med smörkräm mellan). En låda med apelsinrullar, några cookies med tranbär och choklad, ett gäng mazariner och så slutligen de här havrekakorna.

Enklare att göra finns knappt och de flesta av ingredienserna har man nästan alltid hemma. Farinsockret är för att de dem lite mer karaktär och vill man ha dem traditionella så kör man med enbart strösocker.

Havrekakor med russin

Tid: 20 minuter plus en stund i ugnen

  • 100 g strösocker
  • 50 g farinsocker (kan bytas mot strösocker om det krisar)
  • 100 g havregryn
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 100 russin
  • 170 g smör (rumstempererat)
  1. Sätt ugnen på 180 grader
  2. Blanda socker, havregryn och bikarbonat i en bunke.
  3. Tillsätt russinen och därefter smöret.
  4. Rör till en deg (jag använder händerna för att säkra så det inte blir några smörklumpar kvar).
  5. Ställ in i kylen 20 minuter för att stelna lite.
  6. Dela degen i 4 bitar och rulla varje del till en rulle som man sedan skär i cirka 8-9 bitar. Jag tog vågen och vägde av varje bit för att få dem någorlunda lika stora. 16 gram per bit blev mitt riktmärke.
  7. Rulla varje bit till en liten boll som man lägger på bakplåtspapper. Tryck till bollen lite med handen innan plåten åker in i ugnen. Lämna minst 4 cm utrymme mellan varje degboll så de inte flyter ihop alltför mycket.
  8. Grädda tills de fått fin färg – cirka 10-12 minuter.
  9. Låt svalna på galler.

Filed Under: Finfika, Från ugnen, Småkakor Tagged With: baka, havrekakor, kakor, recept, russin, Sött

Previous Post: « Apelsinrullar, som min farmor gjorde dem
Next Post: Surdegsbröd med vete och äpplen »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme