• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Browniefyllda smördegsknyten

maj 10, 2012 by Johan Hedberg 1 Comment

Browniefyllda smördegsknyten

Vad blir inte gott när det är inbakat i smördeg?

Alla bakverk behöver inte vara komplicerade och ta en halv dag bara för att man gör dem från grunden. De här rackarna är ett bra exempel på att det går att göra något oerhört gott bara man är någorlunda förberedd.

Jag älskar att göra egen smördeg. Den klarar sig länge i frysen och har man väl fått in snitsen går den inte att jämföra med eländet som man köper i färdiga ark i butiken (och som nästan aldrig innehåller smör – varför är de inte stämda till kingdom come för det?). Faktum är att jag i nån form av pretentiös uppvaknandeprocess insåg att folk aldrig gör egen smördeg längre utan nästan alltid köper färdig. Men allvarligt talat – man behöver mjöl, smör, vatten, lite vinäger och en aning salt samt en kavel eller rundstav. Är det svårt? Är det för mycket jobb för att det ska vara värt att köpa en rulle fylld med tillsatser.

Funderar ingen på varför Findus tillsätter aromämnen i något som ska smaka smör? Är det sunt att det troliga skälet till att de gör det är för att det inte finns någon smör i produkten? Jag säger det igen. Mjöl. Smör. Vatten. Lite vinäger. En aning salt. Snap out of it!

Jag hade alltså en laddning smördeg i frysen som inte bakade sig självt och bredvid dem låg en låda med brownies. Måste så klart gå att kombinera.

Blev lite som en chokladcroissant men med tjockare chokladlager. Nästa gång ska jag även lägga på en aning crème pâtissière.

Browniefyllda smördegsknyten

Tid: 30 timme

  • En laddning smördeg
  • Brownies
  • 100 g mörk choklad av god kvalité
  • 50 g vit choklad
  • 1 ägg
  • 2 msk vatten
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tina smördegen, men låt brownies stanna i frysen.
  3. Kavla ut den till cirka samma form som en stor skärbräda.
  4. Skär den längs med på mitten så du har två remsor.
  5. Skär brownies i tre-fyra mm tjocka skivor och placera dem som på bilden.
  6. Strö över choklad.
  7. Lägg på den andra remsan och skär degen mellan varje hög.
  8. Tryck ihop kanterna en aning med en gaffel (inte så de blir helt tillplattade).
  9. Vispa upp ägget i en liten skål och tillsätt vattnet. Rör tills det blandats och pensla knytena med äggwashen.
  10. In med dem i ugnen cirka 20 minuter tills de fått fin färg (mellanbrun uppepå, men bara svagt brun runtomkring).
  11. Ta ut, låt svalna, pudra florsocker över och garnera eventuellt med lite smält choklad som ringlas över.

Filed Under: Finfika Tagged With: brownies, fika, recept, smördeg, Sött

Previous Post: « Veckans länkkärlek v 18
Next Post: Banancupcakes med swiss meringue buttercream frosting »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme