• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Nattjästa vetesurdegsbrödet med väldigt mycket fart i

augusti 30, 2012 by Johan Hedberg 9 Comments

Vetesurdeg recept

Jo men det här var ju en riktigt trevlig bekantskap

Vi har pratat om det här tidigare va? Hur fantastiskt det är att låta ett bröd jäsa över natten så att man kan snabbt kasta sig över det när morgonen kommer. Till exempel kan man göra ett nattjäst bröd med stora hål i, eller så gör man ett med solrosfrön eller kanske nattjästa frallor med dinkel.

Eller så testar man det här.

Poängen med att jäsa över natten är dels att man kan sova sig igenom väntetiden men framför allt att en långsam jäsning tillåter brödet att utveckla betydligt mycket mer smak vilket gör underverk för det slutliga resultatet.

Det man ska veta med det här brödet är att det inte är klart direkt på morgonen utan behöver stå framme för att få lite mer fart innan man bakar av det.

Nattjäst vetesurdegsbröd

Tid: Sammanlagt runt 1 timmes arbete och en natts jäsning

  • Lite vetesurdegsgrund
  • 100 g + 420 g vatten
  • 2 g jäst (2 krm)
  • 100 g + 510 g vetemjöl (5 dl plus 2 msk)
  • En gnutta olivolja
  • 10-12 g salt (cirka 1 1/2 tsk)
  1.  Morgon dag 1: Mata surdegsgrunden med 100 g vetemjöl och 100 g vatten. Täck över och ställ varmt. Till kvällen ska det bubbla som bara den.
  2. Kväll dag 1 (cirka 18.00):
    Skopa upp 100 g (drygt 1 dl) av surdegen i en skål och häll över vattnet. Det underlättar om man ljummat vattnet lite men det får inte vara varmare än 38 grader eftersom surdegsbakterierna dör om det blir alltför svettigt.. Mät med en termometer om du är osäker.
  3. Smula i jästen (tillsätter den bara för att få lite extra fart kommande morgon) och rör tills även den löst sig.
  4. Tillsätt 510 g vetemjöl, olivolja och salt.
  5. Vänd runt tills allt precis blandats. Man behöver inte överarbeta degen. Täck bunken med plast och ställ på ett varmt och gosigt ställe. Jag ställer in den i ugnen och slår på lampan. Då blir det perfekt.
  6. Ta fram degen efter 30 minuter och ta tag i den högra kanten. Dra uppåt så den sträcks och vik in degen. Upprepa runt om hela. På med plasten igen och in i värmen.
  7. Upprepa samma procedur 30 minuter senare.
  8. Ställ därefter in degen i kylen tills det blir morgon.
  9. Morgon dag 2 (så fort man vaknar):
    Ta fram degen och låt stå framme i värmen. Den ska ha jäst till nästan dubbel storlek under natten. Om så inte skett låter man den stå framme tills den växt till önskad storlek.
  10. Sätt ugnen på 275 grader om det går, annars räcker det med 250 grader.
  11. När degen är färdigjäst stjälper man försiktigt upp den på ett mjölat underlag.
  12. Dela den i två bitar och vik ihop bitarna försiktigt så inte luftbubblor i degen trycks ut.
  13. Snitta och skicka in i ugnen.
  14. Kasta samtidigt in ett par isbitar i botten så man får någorlunda med fukt i ugnen.
  15. Dra efter 10 minuter ner värmen till 225 grader.
  16. Låt bröden stå inne tills de fått ordentligt med färg (jag menar ordentligt med färg) och innertemperaturen är cirka 96 grader.

Filed Under: Från ugnen Tagged With: baka, Bröd, nattjäst, recept, Surdeg, surdegsbröd, vetesurdeg

Previous Post: « Veckans länkkärlek – v 34
Next Post: Månadens matbild augusti – nu korar vi vinnaren »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme