Vetesurdeg recept

Jo men det här var ju en riktigt trevlig bekantskap

Vi har pratat om det här tidigare va? Hur fantastiskt det är att låta ett bröd jäsa över natten så att man kan snabbt kasta sig över det när morgonen kommer. Till exempel kan man göra ett nattjäst bröd med stora hål i, eller så gör man ett med solrosfrön eller kanske nattjästa frallor med dinkel.

Eller så testar man det här.

Poängen med att jäsa över natten är dels att man kan sova sig igenom väntetiden men framför allt att en långsam jäsning tillåter brödet att utveckla betydligt mycket mer smak vilket gör underverk för det slutliga resultatet.

Det man ska veta med det här brödet är att det inte är klart direkt på morgonen utan behöver stå framme för att få lite mer fart innan man bakar av det.

Nattjäst vetesurdegsbröd

Tid: Sammanlagt runt 1 timmes arbete och en natts jäsning

 1.  Morgon dag 1: Mata surdegsgrunden med 100 g vetemjöl och 100 g vatten. Täck över och ställ varmt. Till kvällen ska det bubbla som bara den.
 2. Kväll dag 1 (cirka 18.00):
  Skopa upp 100 g (drygt 1 dl) av surdegen i en skål och häll över vattnet. Det underlättar om man ljummat vattnet lite men det får inte vara varmare än 38 grader eftersom surdegsbakterierna dör om det blir alltför svettigt.. Mät med en termometer om du är osäker.
 3. Smula i jästen (tillsätter den bara för att få lite extra fart kommande morgon) och rör tills även den löst sig.
 4. Tillsätt 510 g vetemjöl, olivolja och salt.
 5. Vänd runt tills allt precis blandats. Man behöver inte överarbeta degen. Täck bunken med plast och ställ på ett varmt och gosigt ställe. Jag ställer in den i ugnen och slår på lampan. Då blir det perfekt.
 6. Ta fram degen efter 30 minuter och ta tag i den högra kanten. Dra uppåt så den sträcks och vik in degen. Upprepa runt om hela. På med plasten igen och in i värmen.
 7. Upprepa samma procedur 30 minuter senare.
 8. Ställ därefter in degen i kylen tills det blir morgon.
 9. Morgon dag 2 (så fort man vaknar):
  Ta fram degen och låt stå framme i värmen. Den ska ha jäst till nästan dubbel storlek under natten. Om så inte skett låter man den stå framme tills den växt till önskad storlek.
 10. Sätt ugnen på 275 grader om det går, annars räcker det med 250 grader.
 11. När degen är färdigjäst stjälper man försiktigt upp den på ett mjölat underlag.
 12. Dela den i två bitar och vik ihop bitarna försiktigt så inte luftbubblor i degen trycks ut.
 13. Snitta och skicka in i ugnen.
 14. Kasta samtidigt in ett par isbitar i botten så man får någorlunda med fukt i ugnen.
 15. Dra efter 10 minuter ner värmen till 225 grader.
 16. Låt bröden stå inne tills de fått ordentligt med färg (jag menar ordentligt med färg) och innertemperaturen är cirka 96 grader.