Alla hjartans dag recept

Ingen framförhållning i år heller?

Man vaknar upp vad som tycks vara en helt vanlig fredag, drömmer om helgens sovmorgnar och bombastiska frukostar. Slår på kaffebryggaren med det snart perfekta kaffet och släpar sig till duschen. I samma sekund som de första strålarna träffar kroppen och hjärnan vaknar till liv inser man att det inte är en vanlig fredag – det är Alla Hjärtans Dag och man är ungefär lika förberedd på det som man var på att Jönsson skulle ta brons i OS.

Goda råd är dyra men en lyckad lösning behöver inte vara dyr. Vad gör man och vad kan man köpa för att bli dagens hjälte?

1. Överraska med en god middag
Oj, det lät nyskapande… Men ärligt talat, många gånger är effekten av att bjuda på hemlagat något som vida överträffar en restaurangmiddag för man får chansen att umgås lite avslappnat och man får visa upp att köket minsann är en domän man behärskar.

Gör inget överdrivet. Försök inte leverera pocherade ägg om du aldrig gjort det tidigare och är du lite osäker på hur man öppnar ostronen så gör det inte live inför middagssällskapet.

Håll maten lätt och fräsch och ska du servera flera rätter så se till att hålla dem små. Har du ingen annan avsikt att bjuda på middag är det inte lika viktigt, men ser du kvällen som starten på något seriöst (eller fortsättningen, förstås) får man inte lämna bordet för däst.

Tips på saker att servera är:
– Fisk i alla dess former. Testa något så enkelt som perfekt vit fisk (inte torr!), kapris, färskriven pepparrot, lite pressad potatis och brynt smör till det.
– Skaldjur är en klassiker. Pluspoäng för att man får sitta länge och äta.
– Musselsoppa gör de flesta glada och du hinner rodda den även om du jobbar hela dagen.
– Testa Pickipickis Morotssoppa med ingefärsyoghurt
– Gå in på närmsta saluhall, köp lite olika godsaker och komplettera med att kärna ditt eget smör. Det är smöret som han/hon kommer prata om sen. 

Avsluta alltid med en liten dessert. Gör en frisk sorbet (för att hinna är tipset att du svänger förbi AGA på vägen hem och köper lite flytande kväve – både effektfullt och roligt!), en liten äppelpaj, en hederlig Gino eller lite chokladkräm med brynt smör, olivolja, hasselnötter och havssalt.

2. Köp en present
Viktigt att komma ihåg är att punkt 1 och 2 gärna ska kombineras för maximal effekt. Punkt 1 passar bäst för det blivande paret (befintliga par gör bäst i att äta på restaurang, särskilt om man är sambos) och punkt 2 är att räkna som obligatorium för redan etablerade förhållanden.

Mitt standardtips är att snoka runt lite i parfymskåpet, hitta en trend som går igenom och komplettera den. Anteckna vilka märken som används mest och förlita dig på en duktig parfymörs tips när du handlar. Försök inte köpa något nytt och spännande. Det är dömt att misslyckas och kommer förfölja dig i minst ett år. ’Nu är inte läge att chansa’ är ditt mantra.

Utöver det så är kökstillbehör alltid en hit.
– Knata in på din närmaste Electrolux Home-butik och köp dig en ny stavmixer eller en grymt effektiv matberedare så får du med min bok på köpet!
– Köp en digital termometer. Det finns en modell som ser ut som en potatissticka och kostar cirka 279 kr. Fantastisk! Kul också att paketet ser ut som att det skulle innehålla en fluga (klassisk Fars Dag-present).
–  Köp en kokbok! Mia ÖhrnsFranska bakverk’, Tommy MyllymäkisSåser’ eller det nysläppta praktverket ’Tore Wretman: Maten och livet’ av Mats Ekdahl.

3. Go bananas med risken att stämplas som galen
’Sann kärlek har inget pris’ var det förmodligen någon som sa en gång i tiden. Om du känner för att gräva lite djupare hål i plånboken eller ge den där presenten som kommer knäcka det mesta är något av följande ett bra val:
– Älskar din älskade glass? Ring KitchenLab och be dem buda över en PacoJet 2. Det går rent tekniskt inte att göra goda glass än om du använder den här mirakelmaskinen. Jag har själv en version 1 och upphör aldrig att förvånas över vad den levererar. Pris för senaste modellen? Facila 48.875 kr.
– Gott med torkad frukt? Gillar din blivande respektive att göra fruktläder? Tänk allt kul man kan göra med en riktigt, riktigt bra tork! Och ska vi snacka bra tork är det en Excalibur 4926 som du satsa på och inget annat.
– Boka en galen middag – det finns fortfarande lediga bord på Oaxen (Slipen).
– Flyg till Paris! Air France har en kärra som går ner från Arlanda 19:30 ikväll. Boka ett schysst hotell, ät några sena ostron för att njuta hela lördagen innan ni åker hem på söndag igen. Du kommer vara hjälte.