Vaniljstang

Färsk vaniljstång – kom och köp!

Jag har sen tidernas begynnelse förespråkat användningen av riktig vanilj. Det enkla skälet är att det blir så vansinnigt gott och milsvida från substituten.

När man får dela och skrapa ur en vaniljstång vet man att man inom kort kommer ha något fantastiskt framför sig. Det är som att få jobba med världens bästa råvaror varje gång.

Tyvärr är det svårt att få tag i riktigt bra vanilj. I butikerna har det sedan ett par år blivit lättare att köpa vaniljstång men de är nästan alltid torra och saknar helt den charm och passion som finns i en färsk och nästan oljig vanilj.

Jag tycker det är var mans rätt att ha en trygg tillgång på vaniljstång som är färsk och har därför börjat importera själv. 

På nordöstra Madagaskar (här är en karta dit) ligger tre kooperativ som representerar 54 byar med över 1.100 medlemmar. Att kunna odla vanilj innebär dels en långsiktig försörjning men det tryggar också att man inte tvingas till ingrepp på kringliggande natur i jakt på annan försörjning. 

Förutom att vaniljen är helt fantastisk doft- och smakmässigt är den också ekologisk och Fair Trade. 

Vanilj är en orkidé och finns i mängder med olika varianter. Vanligast är vanilj från Madagaskar eller Tahiti. Den sistnämnda är större än den från Madagaskar och kostar därefter. Jag håller på att undersöka möjligheterna att få tag i ekologisk och Fair Trade vanilj även från Tahiti men inte kommit i mål där än. Eftersom det är två olika växter det rör sig om blir också smakerna helt olika.

Här hittar du vaniljen jag säljer!

Några goda saker man kan göra med sin vaniljstång:
Crème Pâtissière (vaniljkräm)
Rabarberkräm med vanilj
Varm choklad, en riktigt god
Knäckig och seg rabarberkaka
En riktig kolasås

Tips på vägen:
– När man skrapat ur vaniljstången kan man lägga den i en burk med strösocker. Fyll på med stänger vartefter och efter några veckor har man världens underbaraste vaniljsocker. Testa då att köra allt i en mixer eller ta av bara sockret och strö på en paj innan den gräddas.
– Vanilj löser sig väldigt bra i varm mjölk. Har man en degvätska så ha i skrapet från vaniljstången samt själva stången i mjölken. Hetta upp och låt sen dra, minst en timme men gärna ett dygn i kylen. Det blir otroligt mycket smak.
– Peta ner en vaniljstång i en flaska vodka och låt dra ett par dagar. Fantastiskt gott.
– Se till att alltid packa in vaniljen så de ligger lufttätt. Då torkar de inte ut och klarar sig så gott som för evigt (minst 36 månader).