• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Ekologisk och Fair Trade vaniljstång från Madagaskar

oktober 16, 2014 by Johan Hedberg 4 Comments

Vaniljstang

Färsk vaniljstång – kom och köp!

Jag har sen tidernas begynnelse förespråkat användningen av riktig vanilj. Det enkla skälet är att det blir så vansinnigt gott och milsvida från substituten.

När man får dela och skrapa ur en vaniljstång vet man att man inom kort kommer ha något fantastiskt framför sig. Det är som att få jobba med världens bästa råvaror varje gång.

Tyvärr är det svårt att få tag i riktigt bra vanilj. I butikerna har det sedan ett par år blivit lättare att köpa vaniljstång men de är nästan alltid torra och saknar helt den charm och passion som finns i en färsk och nästan oljig vanilj.

Jag tycker det är var mans rätt att ha en trygg tillgång på vaniljstång som är färsk och har därför börjat importera själv. 

På nordöstra Madagaskar (här är en karta dit) ligger tre kooperativ som representerar 54 byar med över 1.100 medlemmar. Att kunna odla vanilj innebär dels en långsiktig försörjning men det tryggar också att man inte tvingas till ingrepp på kringliggande natur i jakt på annan försörjning. 

Förutom att vaniljen är helt fantastisk doft- och smakmässigt är den också ekologisk och Fair Trade. 

Vanilj är en orkidé och finns i mängder med olika varianter. Vanligast är vanilj från Madagaskar eller Tahiti. Den sistnämnda är större än den från Madagaskar och kostar därefter. Jag håller på att undersöka möjligheterna att få tag i ekologisk och Fair Trade vanilj även från Tahiti men inte kommit i mål där än. Eftersom det är två olika växter det rör sig om blir också smakerna helt olika.

Här hittar du vaniljen jag säljer!

Några goda saker man kan göra med sin vaniljstång:
– Crème Pâtissière (vaniljkräm)
– Rabarberkräm med vanilj
– Varm choklad, en riktigt god
– Knäckig och seg rabarberkaka
– En riktig kolasås

Tips på vägen:
– När man skrapat ur vaniljstången kan man lägga den i en burk med strösocker. Fyll på med stänger vartefter och efter några veckor har man världens underbaraste vaniljsocker. Testa då att köra allt i en mixer eller ta av bara sockret och strö på en paj innan den gräddas.
– Vanilj löser sig väldigt bra i varm mjölk. Har man en degvätska så ha i skrapet från vaniljstången samt själva stången i mjölken. Hetta upp och låt sen dra, minst en timme men gärna ett dygn i kylen. Det blir otroligt mycket smak.
– Peta ner en vaniljstång i en flaska vodka och låt dra ett par dagar. Fantastiskt gott.
– Se till att alltid packa in vaniljen så de ligger lufttätt. Då torkar de inte ut och klarar sig så gott som för evigt (minst 36 månader).

 

Filed Under: Vanilj Tagged With: vanilj

Previous Post: « Saftig äppelkaka med brynt smör
Next Post: Världens bästa choklad milkshake – så här gör du den »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme