Tomater kanariska

Det är så enkelt att verkligen locka fram smakerna!

Mitt i vintern kan det tyckas konstigt att skriva ett inlägg om hur man ska hantera tomater, men det är faktiskt extra viktigt just nu. För det finns inga riktigt bra svenska, de holländska smakar absolut ingenting och det lilla hoppet står till de kanariska tomaterna som får mogna under solen och inte i uppvärmda växthus.

Jag har tidigare tipsat om mitt recept på tomatsås och hur man kan konservera tomater mitt i vintern men det här är en helt annan sak.

1. Stek tomatpurén
Ska du använda tomatpuré för att till exempel göra en långkokt köttfärssås (det står en sån och puttrar i köket i Sälen just nu, sista dagen på vistelsen här) så kan man självklart bara ha i tomatpurén. Men om man först steker den lite på medelvärme i en stekpanna får man fram en helt annan smakpalett. Den blir sötare då sockret i purén karamelliseras och den smakar om möjligt så oerhört mycket mer tomat.

2. Köp hela konserverade tomater
Man kan ju tro att det är humbug, men att köpa hela konserverade tomater istället för krossade gör stor skillnad. Det blir en helt annan smak och ett djup i den som jag ärligt talat inte riktigt trodde på första gången jag fick det berättat för mig. Får jag rekommendera en sort tycker jag att Kung Markattas tomater är helt fabulöst goda. Ekologiska och fair trade. Och nej, jag är inte sponsrad.

3. Soltorka dina egna tomater
Genom att ta bort vätskan koncentrerar man smakerna. Så här års när solen inte är direkt brännande går det alldeles utmärkt att göra i ugnen. Vill man ha tomatsmak till grytan petar man ner några och låter koka med. Då mjuknar de men man tillför inte en massa onödig vätska. Trots att det inte direkt är supermodernt längre är det något så vansinnigt gott på en bit bröd tillsammans med lite skinka och en bit avokado. Här är mitt recept på hur du gör soltorkade tomater.

4. Förvara dem inte i kylskåp!
Det finns en myt om att dagens tomater inte smakar lika mycket som de gjorde förr i tiden. Det stämmer inte. Vad det däremot kan bero på att vi uppfattar det så är att vi brukar slentrianmässigt förvara tomater i kylskåpet. Vad som då händer är att de tappar smak. Ordentligt mycket. Ha dem istället framme och köp inte hem mer än du gör av med på några dagar. Har du ett stort skafferi som inte är svalare än 14 grader funkar det också.
Somliga menar att om man ställer dem upp och ner så klarar de sig några dagar extra eftersom det är via där kvisten suttit fast i tomaten som allsköns elände kan hitta in. En oskadad tomat håller längre.

5. Ja, ha i lite socker i tomatsåsen.
En liten nypa socker tar fram tomatsmaken bättre och dämpar den lite syrliga tonen. Det krävs inte mycket men gör underverk. Det här är inte rätt sak att utesluta med argumentet att du vill vara nyttig för det är väldigt få kalorier som tillför väldigt mycket kärlek.

Har du några egna toppentips för tomathanterandet? Lämna en kommentar!