• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Surdegsbröd med vete och äpplen

januari 8, 2012 by Johan Hedberg 4 Comments

Ett okomplicerat surdegsbröd med smak av äpplen

Det finns några saker som jag gärna har i mitt bröd – potatis, oliver, frön, korinter eller som i det här fallet äpplen. Jag tycker att de är roliga eftersom de olika sorterna skiljer sig så mycket åt. Somliga är söta som socker medan andra är syrliga och de bidrar därför på olika sätt till brödet. Just här har jag valt att riva det grovt och röra ner tidigt i degen vilket gör att man i det färdiga brödet inte stöter på några hela bitar. Men nästa gång ska jag för omväxlingens skull skära bitarna i små tärningar och för hand ha i dem i degen när den är färdigarbetad. Då får man en helt annan upplevelse.

Föredrar svenska äpplen, inte för att jag vill verka som en überanal lokalförespråkare, utan för att de är så oerhört mycket smakrikare. Så här års är det lite bökigt att hitta andra än Ingrid Marie men varför leta när de funkar så himla bra?

 

Surdegsbröd med vete och äpplen

Tid: Några timmar totalt, men det mesta är väntan

  • Lite surdeg som matats och är aktiv
  • 240 g vatten
  • 250 g vetemjöl
  • 5 g jäst
  • 400 g vatten
  • 130 g grovrivet äpple
  • 690 g vetemjöl
  • 50 g rågmjöl
  • 22 g salt
  1. Låt säg att du har en bit surdeg som ligger i kylen och inte använts på ett tag. Se till att mata den ordentligt så den är riktigt pigg. Sen fortsätter du med receptet.
  2. Kväll dag 1: Ta lite av den aktiva surdegen och blanda i en bunke tillsammans med vatten och vetemjöl (bara det som är med i första stycket). Täck med plastfolie, ställ på ett varmt och mysigt ställe.
  3. Morgon dag 2: Om fördegen haft en bra natt är den nu superbubblig och om man stoppar ner en sked i den och drar upp ska den kännas seg. Då är den klar. Är det bara några få bubblor låter man den stå ett tag till.
  4. Häll ner jäst, vatten och surdeg i hushållsassistenten och kör tills det blandats till en slät vätska utan klumpar.
  5. Tillsätt äpple och mjöl.
  6. Kör på mellanhastighet tills allt blandats.Låt därefter vila tio minuter.
  7. Ha i saltet.
  8. Kör på mellan/hög runt sex minuter. Nu ska det bildas rejält med glutentrådar. För att testa degen tar man en liten klump och med hjälp av båda händerna drar man ut den till ett litet fönster. Om man kan göra det och degen blir riktigt tunn utan att spricka är den redo. Om den går sönder alldeles för lätt kör man den en stund till.
  9. Flytta degen till en bunke som man täcker med plastfolie för att behålla fukten.
  10. Efter en kvart tar man tag i ena kanten av degen, drar ordentligt uppåt och viker in degen mot mitten. Gör så runt omkring. På med plasten igen.
  11. Låt vila trettio minuter, gör om vikproceduren. Låt vila ytterligare trettio minuter och återupprepa.
  12. Därefter får degen jäsa cirka två timmar till. Färdig är den när man kan trycka lite med fingret och den känns spänstig, samtidigt som man kan se några större bubblor som ligger och vilar under ytan. Det är här det lönar sig om man har bakat med surdeg tidigare eftersom man då känner igen när degen är klar utan att ens behöva tveka. Behöver man fundera på om den verkligen jäst tillräckligt har den oftast inte gjort det och då är det bäst att låta den stå en stund till.
  13. Stjälp upp degen på ett bra bakbord, ha på lite mjöl, dela i två delar (eller gör ett jättestort bröd), vik ihop och forma till en trevlig bit bröd. Använder man inga jäskorgar så lägger man det blivande brödet på bakplåtspapper och kanske stoppar in ett par ihoprullade kökshanddukar under så det ligger i en liten form. Strö över lite mjöl, täck med en bakhandduk och låt jäsa vidare.
  14. Sätt på ugnen på full fart. Jag får upp min till 275 grader vilket är toppen att inleda med. Har man ingen baksten eller liknande stoppar man in plåten nu direkt så den blir ordentligt varm.
  15. När degen jäst klart snittar man den (vilket gör att brödet kan spricka upp och därmed få utrymme att svälla i ugnen) och sen skjutsar man direkt in den i ugnen. In med en skvätt vatten eller ett par isbitar i botten.
  16. Dra ner värmen till 240 grader på en gång.
  17. Efter runt 35-40 minuter har det fått ordentligt med färg, är cirka 97 grader i mitten och ser riktigt trevligt ut. Ut med det och låt svalna på galler.
  18. Att äta till? Varför inte smör och lite aprikosmarmelad.

Filed Under: Äpplen, Bröd, Surdeg, vetesurdeg Tagged With: äpplen, baka, Bröd, recept, Surdeg, vetesurdeg

Previous Post: « Havrekakor med russin
Next Post: Inköpslista till måndagens #Twitterbak nr 4 »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2021 Matgeek on the Foodie Pro Theme