• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Smördegsbakelse med hallon

augusti 17, 2012 by Johan Hedberg 4 Comments

Hallon tartelette

Snabbt bakverk utan kompromisser

Jag har alltid varit en jordgubbskille. Fick jag välja mellan hallon och jordgubbar tog jag alltid det sistnämnda. Även om det inte var ett statement lika definierande som hårdrock eller synth fick det så klart konsekvenser. Mängden hallonmarmelad i mitt skafferi har aldrig riktigt kunnat konkurrera med jordgubbsditon.
Tror allt kommer sig av att jag som liten hatade att plocka hallon som man fick jaga i taggiga buskar, som kunde ha något djur i sig och självklart låg det någon lömsk igelkott och lurpassade bakom ett snår. Kul var det inte.

Äldre och visare börjar jag falla över åt den mörka sidan. Hallonen har i sommar (om man undviker att plocka dem direkt efter ett regnoväder vill säga) varit fasta och proppade med smak. Att jag ramlade över rena skogshallon-eldoradot gjorde inte direkt saken sämre. Nu äter jag så mycket jag kommer över och det som inte går åt direkt styckfryser jag till vinterns behov eller okynneskokar en burk marmelad extra.

Låt säga då att det står en skål nyplockade hallon på köksbänken och man absolut vill äta upp dem samma kväll. Gärna i någon mushig men ändå frasig bakelse eller kaka som passar till en kopp te eller lite jordgubbssaft med fläder. Då kan jag ha ett förslag på något som jag tror du kommer gilla.

Smördeg gör man själv och sen fryser man in den i lämpliga bitar. Att kavla ut till färdiga plattor och styckfrysa är helt suveränt. Bara att ta fram, låta tina (går på ett kick) och sen använda. Vaniljkräm kan man ha i kylen minst 4 dagar så även det går att förbereda.

Leon Leonberger sov vid mina fötter under hela processen. När de sen väl var klara och jag vände ryggen till blev en skål snabbt föremål för städning medelst stor tunga. Innan han återvände till drömmarnas land.


Smördegsbakelse med hallon

Tid: 30 minuter om man förberett vaniljkrämen
Mängd: Helt anpassningsbart efter behov

  • 1 sats smördeg
  • 1 sats Crème Pâtissière
  • 1 ägg
  • En liten gnutta vatten
  • Hallon efter smak
  • Lite florsocker
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär till en lämpligt stor platta av smördegen.
  3. Bred på crème pâtissière över hela, men spara en centimeter längs med kanterna.
  4. Vispa upp ägget med en gnutta vatten (cirka en msk).
  5. Pensla kanterna med äggvispet.
  6. Ställ in i ugnen tills degen rest sig helt och börjar få färg (runt 20 minuter).
  7. Ta ut, låt svalna en aning och placera sen ut hallonen.
  8. Pudra över florsocker.
  9. Klart!

Filed Under: Desserter, Finfika, Från ugnen, Hallon Tagged With: bakelse, hallon, recept, smördeg, Sött, vaniljkräm

Previous Post: « Lemon Meringue Pie
Next Post: Baklava »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme