Hallon tartelette

Snabbt bakverk utan kompromisser

Jag har alltid varit en jordgubbskille. Fick jag välja mellan hallon och jordgubbar tog jag alltid det sistnämnda. Även om det inte var ett statement lika definierande som hårdrock eller synth fick det så klart konsekvenser. Mängden hallonmarmelad i mitt skafferi har aldrig riktigt kunnat konkurrera med jordgubbsditon.
Tror allt kommer sig av att jag som liten hatade att plocka hallon som man fick jaga i taggiga buskar, som kunde ha något djur i sig och självklart låg det någon lömsk igelkott och lurpassade bakom ett snår. Kul var det inte.

Äldre och visare börjar jag falla över åt den mörka sidan. Hallonen har i sommar (om man undviker att plocka dem direkt efter ett regnoväder vill säga) varit fasta och proppade med smak. Att jag ramlade över rena skogshallon-eldoradot gjorde inte direkt saken sämre. Nu äter jag så mycket jag kommer över och det som inte går åt direkt styckfryser jag till vinterns behov eller okynneskokar en burk marmelad extra.

Låt säga då att det står en skål nyplockade hallon på köksbänken och man absolut vill äta upp dem samma kväll. Gärna i någon mushig men ändå frasig bakelse eller kaka som passar till en kopp te eller lite jordgubbssaft med fläder. Då kan jag ha ett förslag på något som jag tror du kommer gilla.

Smördeg gör man själv och sen fryser man in den i lämpliga bitar. Att kavla ut till färdiga plattor och styckfrysa är helt suveränt. Bara att ta fram, låta tina (går på ett kick) och sen använda. Vaniljkräm kan man ha i kylen minst 4 dagar så även det går att förbereda.

Leon Leonberger sov vid mina fötter under hela processen. När de sen väl var klara och jag vände ryggen till blev en skål snabbt föremål för städning medelst stor tunga. Innan han återvände till drömmarnas land.


Smördegsbakelse med hallon

Tid: 30 minuter om man förberett vaniljkrämen
Mängd: Helt anpassningsbart efter behov

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär till en lämpligt stor platta av smördegen.
  3. Bred på crème pâtissière över hela, men spara en centimeter längs med kanterna.
  4. Vispa upp ägget med en gnutta vatten (cirka en msk).
  5. Pensla kanterna med äggvispet.
  6. Ställ in i ugnen tills degen rest sig helt och börjar få färg (runt 20 minuter).
  7. Ta ut, låt svalna en aning och placera sen ut hallonen.
  8. Pudra över florsocker.
  9. Klart!