Choklad tårta midsommar recept

Trots avsaknad av jordgubbar är den grymt god till midsommar

Jag vet att man av tradition ska ha jordgubbar i så gott som alla desserter som ställs fram på midsommarborden, men ibland är det trevligt med lite omväxling. Fläder, hallon, smultron, krusbär, vinbär och rabarber kan tyckas vara naturliga val men ibland vill man släppa svensk sommar helt och bara frossa i choklad.

Den här tårtan gör just det.

Kan verka lite omständlig att göra men går att göra dagen innan den ska serveras och räcker till många gäster.

Även den här gjorde jag för reportaget i Upsala Nya Tidning som publicerades lördag 15 juni. Det framgår inte riktigt av bilden nedan, men för att få till en av bilderna till reportaget tassade fotografen glatt ut ur lusthuset och ställde sig i regnet för att låta kameran smattra.

För att säkra ett lyckat resultat, tänk särskilt på följande:
– Låt ganacherna stå framme i rumstemperatur så de inte blir hårda. Skrapa den likt smör för att få den extra mjuk när den ska bredas på tårtorna.
– Använd en bra choklad. Valrhona eller Felchlin är absolut bäst, men Lindt funkar.

 

Chokladtårta med maräng

Tid: Cirka 1-2 timmar

 1. Kvällen innan: Gör ganacherna och låt dem stelna i en bunke täckt med plastfolie.
 2. Gör vaniljkrämen men ha i 100 g choklad i grädden när den kokat upp och låt den smälta innan du följer resten av receptet.
 3. Vispa äggvitan hårt i en absolut ren bunke. Tillsätt sockret i omgångar och fortsätt vispa. Ha i ättiksspriten och vispa tills det är en glansig och fast marängsmet.
 4. Placera ramen från en springform eller annan tårtform på ett bakplåtspapper på en plåt. Smeta ut marängsmeten inuti och grädda på 80 grader i 40 minuter. Ta ut, låt svalna, skär loss från formen och låt torka helt på ett galler.
 5. Gör tårtbotten enligt grundreceptet men öka mängden smör till 100 g och ha i 100 g choklad i det smälta smöret. Gör den därefter enligt receptet. Skär i tre delar.
 6. Placera det understa lagret av tårtbotten på ett fat, pensla med lite saft så det blir fuktigt. Enklaste är att använda en tårtring för att hålla allt på plats medan den stelnar, men det går självklart utan också.
 7. Bred på 2-4 mm ljus ganache. Se till att den är någorlunda jämn.
 8. Placera marängskivan på ganachen och därefter en bit tårtbotten ovanpå.
 9. Pensla saft ovanpå tårtbotten och täck den därefter med cirka 5 mm choklad-vaniljkräm. Låt därefter kakan vila ett tag i kylen så krämen stelnar en aning.
 10. Lägg sista tårtbottenskivan överst och pensla den med lite saft.
 11. Täck hela kakan med den mörka ganachen.
 12. Till garnering gjorde jag en omgång ljus chokladmousse som jag frös in i små silikonformar och därefter placerade ovanpå tårtan. Runtomkring ställde jag några stavar med jordgubbsmousse (liknande den jag hade i det här receptet). Pudra kakan med kakao och strö över ätbara blommor (syrén eller fläder passar extra bra) och kanske bär.