• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Sommartårta 2: Chokladtårta med maräng

juni 18, 2013 by Johan Hedberg Leave a Comment

Choklad tårta midsommar recept

Trots avsaknad av jordgubbar är den grymt god till midsommar

Jag vet att man av tradition ska ha jordgubbar i så gott som alla desserter som ställs fram på midsommarborden, men ibland är det trevligt med lite omväxling. Fläder, hallon, smultron, krusbär, vinbär och rabarber kan tyckas vara naturliga val men ibland vill man släppa svensk sommar helt och bara frossa i choklad.

Den här tårtan gör just det.

Kan verka lite omständlig att göra men går att göra dagen innan den ska serveras och räcker till många gäster.

Även den här gjorde jag för reportaget i Upsala Nya Tidning som publicerades lördag 15 juni. Det framgår inte riktigt av bilden nedan, men för att få till en av bilderna till reportaget tassade fotografen glatt ut ur lusthuset och ställde sig i regnet för att låta kameran smattra.

För att säkra ett lyckat resultat, tänk särskilt på följande:
– Låt ganacherna stå framme i rumstemperatur så de inte blir hårda. Skrapa den likt smör för att få den extra mjuk när den ska bredas på tårtorna.
– Använd en bra choklad. Valrhona eller Felchlin är absolut bäst, men Lindt funkar.

 

Chokladtårta med maräng

Tid: Cirka 1-2 timmar

  • 1 äggvita
  • 0.5 dl socker
  • 1 krm ättikssprit
  • 1 sats tårtbotten
  • 1 sats Créme Pâtissière (vaniljkräm)
  • 200 g mörk choklad
  • 1 sats Ganache med mörk choklad
  • 1 sats Ganache med ljus choklad
  • Saft att pensla på tårtbotten (hallon-, fläder-, blåbär- eller jordgubbssaft passar bra)
  1. Kvällen innan: Gör ganacherna och låt dem stelna i en bunke täckt med plastfolie.
  2. Gör vaniljkrämen men ha i 100 g choklad i grädden när den kokat upp och låt den smälta innan du följer resten av receptet.
  3. Vispa äggvitan hårt i en absolut ren bunke. Tillsätt sockret i omgångar och fortsätt vispa. Ha i ättiksspriten och vispa tills det är en glansig och fast marängsmet.
  4. Placera ramen från en springform eller annan tårtform på ett bakplåtspapper på en plåt. Smeta ut marängsmeten inuti och grädda på 80 grader i 40 minuter. Ta ut, låt svalna, skär loss från formen och låt torka helt på ett galler.
  5. Gör tårtbotten enligt grundreceptet men öka mängden smör till 100 g och ha i 100 g choklad i det smälta smöret. Gör den därefter enligt receptet. Skär i tre delar.
  6. Placera det understa lagret av tårtbotten på ett fat, pensla med lite saft så det blir fuktigt. Enklaste är att använda en tårtring för att hålla allt på plats medan den stelnar, men det går självklart utan också.
  7. Bred på 2-4 mm ljus ganache. Se till att den är någorlunda jämn.
  8. Placera marängskivan på ganachen och därefter en bit tårtbotten ovanpå.
  9. Pensla saft ovanpå tårtbotten och täck den därefter med cirka 5 mm choklad-vaniljkräm. Låt därefter kakan vila ett tag i kylen så krämen stelnar en aning.
  10. Lägg sista tårtbottenskivan överst och pensla den med lite saft.
  11. Täck hela kakan med den mörka ganachen.
  12. Till garnering gjorde jag en omgång ljus chokladmousse som jag frös in i små silikonformar och därefter placerade ovanpå tårtan. Runtomkring ställde jag några stavar med jordgubbsmousse (liknande den jag hade i det här receptet). Pudra kakan med kakao och strö över ätbara blommor (syrén eller fläder passar extra bra) och kanske bär.

Filed Under: Choklad, Finfika, Från ugnen, Tårta Tagged With: choklad, chokladtårta, maräng, recept, tårta

Previous Post: « Sommartårta 1: Fraisier, fransk jordgubbstårta med hallonmousse
Next Post: Vinresan till Italien »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2022 Matgeek on the Foodie Pro Theme