• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Sveriges bästa recept med fläder 2013

juni 26, 2013 by Johan Hedberg 7 Comments

Fläder recept

Knappt har midsommar passerat förrän nästa höjdpunkt infinner sig

Det är några specifika saker jag kan peka ut med sommarsäsongen som får mig att gå i brygga av glädje. Ett antal tillfällen när jag tjuter av lycka, springer runt som en yr höna med receptanteckningarna fladdrande ur fickorna och blir rent av tossig.

Man kan dela in sommaren i olika perioder bara utifrån det här. Den första är rabarbersäsongen. Jag kan inte sluta tänka på rabarber. Jag skördar konstant min rabarber och fyller frysen till dess breddar

Sen kommer då äntligen flädern. I veckor har jag bevakat de små knopparna för att försöka gissa hur lång tid det är kvar. Så fort jag och Pickipicki satt oss ner för att spela in vår kära matpodcast har vi diskuterat utvecklingen och likt hjortronjägare som varje kväll överväger om det blir utflykt till myrarna påföljande dag har jag tittat till knopparna innan jag gått och lagt mig.

Nu är det då äntligen dags, bukett efter bukett slår ut och de tidigare helt gröna träden badar i vitt. 

Mest frustrerande har varit att se hur de i toppen av träden slår ut först och hade det inte varit för att min sambo uttryckligen förbjudit mig att hyra in en skylift för att komma åt dem, hade jag kunnat göra saft för flera dagar sen. Men nu är det som det är och den som väntar på något gott. Ja, ni vet.

Även om saft i sig är fantastiskt gott så går det att göra så mycket mer med fläder. Jag har därför försökt att samla mina favoritrecept här nedan och har ni några ni själva skrivit eller vill tipsa om, gör det i kommentarerna så ser jag till att lägga in dem här under.

Några snabba tips att göra med fläder är:
– Gör pannkakor och precis när du hällt i smeten i pannan doppar du en blomklase i den, låter sitta kvar och klipper bort det gröna. Recept hittar du här hos Tina.
– Garnera tårtan med färska blommor, de är helt ätliga.
– Spara några blommor på trädet och när de blivit kart gör man fläderkapris av dem.
– Koka ner saften till sirap (tänk på att den tjocknar när den svalnar så testa löpande genom att hälla en sked på ett fat som stått i frysen). Häll upp på flaska och förvara i rumstemperatur. Servera på pannkakor, glass eller tillsammans med lite hemgjord naturell yoghurt.
Mina bästa recept är:
– Klassisk flädersaft
– Rabarbersaft med fläder
– Jordgubbssaft med fläder

Det här är i mina ögon de bästa fläderrecepten som andra bloggare publicerat:

Fläderglass med rabarber- och smultronkompott 
Fläder, rabarber och smultron passar vansinnigt bra ihop. Självklart även i glass.

Champagnesorbet med fläder och lime
Ett annat lysande exempel på bra kombination eftersom flädern inte bara smakar sommar utan även har som en svalkande egenskap. Ja, jag svamlar en aning här, men håll med om att jag har lite rätt.

Fläderpannacotta
Oddsen för att det skulle slinka med ett pannacotta-recept? Ja, ni fattar. Pannacotta måste man göra.

Fläderchampagne
Omtalat av många, testat av få. Pickipickis recept står högst upp på att-göra-listan den här sommaren.

Flädermoussetårta på mandelbotten med halloncurd
Flädermousse. På mandelbotten. Med halloncurd. Seriöst. Jag dör.

Gammaldags flädersaft
Med brun farin i, det har jag inte testat tidigare.

Citron- och fläderpaj
Självklart ska det till en paj också. Citron bryter av mot flädern på ett tacksamt sätt och att ha dem tillsammans i en paj är given succé.

Lättgravad laxsida med fläder
Man kan självklart använda flädern även i matlagning. Testa att grava en lax och ge den smak av fläder.

Fläderglasspinnar med hallon och mynta
En varm sommardag. Man går ner till stranden och sätter sig i solen med en bok. Tar upp en sån här. Tackar.

Flädermarinerad torskrygg
Det milda fiskköttet som får sig en touch av fläder. Kan omöjligen bli annat än succé.

Saft- och smoothiesglassar med jordgubb och fläder
Förstå hur gott det måste vara att hugga in på en sån när solen gassar från klarblå himmel!

Yoghurtglass med flädersmak och smultronsås
Jordgubbs- och flädertiramisutårta
Matildas Kafferep leverar igen!

Fläderblomsparfait
En klassiker och min pappas favorit under det glada åttiotalet

 Och som sagt – tipsa om fler bra recept för nu ska det frossas i fläder!

Filed Under: Fläder, Från skogen, Länkkärlek, Sylta, safta, konservera Tagged With: fläder, recept, saft, sommar

Previous Post: « Flädersaft, som den ska smaka
Next Post: Länktips när du har köpsug efter köksutrustning »

Primary Sidebar

Prenumerera på Matgeeks YouTube-kanal

YouTube subscribe button by Skipser

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2022 Matgeek on the Foodie Pro Theme