Fläder recept

Knappt har midsommar passerat förrän nästa höjdpunkt infinner sig

Det är några specifika saker jag kan peka ut med sommarsäsongen som får mig att gå i brygga av glädje. Ett antal tillfällen när jag tjuter av lycka, springer runt som en yr höna med receptanteckningarna fladdrande ur fickorna och blir rent av tossig.

Man kan dela in sommaren i olika perioder bara utifrån det här. Den första är rabarbersäsongen. Jag kan inte sluta tänka på rabarber. Jag skördar konstant min rabarber och fyller frysen till dess breddar

Sen kommer då äntligen flädern. I veckor har jag bevakat de små knopparna för att försöka gissa hur lång tid det är kvar. Så fort jag och Pickipicki satt oss ner för att spela in vår kära matpodcast har vi diskuterat utvecklingen och likt hjortronjägare som varje kväll överväger om det blir utflykt till myrarna påföljande dag har jag tittat till knopparna innan jag gått och lagt mig.

Nu är det då äntligen dags, bukett efter bukett slår ut och de tidigare helt gröna träden badar i vitt. 

Mest frustrerande har varit att se hur de i toppen av träden slår ut först och hade det inte varit för att min sambo uttryckligen förbjudit mig att hyra in en skylift för att komma åt dem, hade jag kunnat göra saft för flera dagar sen. Men nu är det som det är och den som väntar på något gott. Ja, ni vet.

Även om saft i sig är fantastiskt gott så går det att göra så mycket mer med fläder. Jag har därför försökt att samla mina favoritrecept här nedan och har ni några ni själva skrivit eller vill tipsa om, gör det i kommentarerna så ser jag till att lägga in dem här under.

Några snabba tips att göra med fläder är:
– Gör pannkakor och precis när du hällt i smeten i pannan doppar du en blomklase i den, låter sitta kvar och klipper bort det gröna. Recept hittar du här hos Tina.
– Garnera tårtan med färska blommor, de är helt ätliga.
– Spara några blommor på trädet och när de blivit kart gör man fläderkapris av dem.
– Koka ner saften till sirap (tänk på att den tjocknar när den svalnar så testa löpande genom att hälla en sked på ett fat som stått i frysen). Häll upp på flaska och förvara i rumstemperatur. Servera på pannkakor, glass eller tillsammans med lite hemgjord naturell yoghurt.
Mina bästa recept är:
Klassisk flädersaft
Rabarbersaft med fläder
Jordgubbssaft med fläder

Det här är i mina ögon de bästa fläderrecepten som andra bloggare publicerat:

Fläderglass med rabarber- och smultronkompott 
Fläder, rabarber och smultron passar vansinnigt bra ihop. Självklart även i glass.

Champagnesorbet med fläder och lime
Ett annat lysande exempel på bra kombination eftersom flädern inte bara smakar sommar utan även har som en svalkande egenskap. Ja, jag svamlar en aning här, men håll med om att jag har lite rätt.

Fläderpannacotta
Oddsen för att det skulle slinka med ett pannacotta-recept? Ja, ni fattar. Pannacotta måste man göra.

Fläderchampagne
Omtalat av många, testat av få. Pickipickis recept står högst upp på att-göra-listan den här sommaren.

Flädermoussetårta på mandelbotten med halloncurd
Flädermousse. På mandelbotten. Med halloncurd. Seriöst. Jag dör.

Gammaldags flädersaft
Med brun farin i, det har jag inte testat tidigare.

Citron- och fläderpaj
Självklart ska det till en paj också. Citron bryter av mot flädern på ett tacksamt sätt och att ha dem tillsammans i en paj är given succé.

Lättgravad laxsida med fläder
Man kan självklart använda flädern även i matlagning. Testa att grava en lax och ge den smak av fläder.

Fläderglasspinnar med hallon och mynta
En varm sommardag. Man går ner till stranden och sätter sig i solen med en bok. Tar upp en sån här. Tackar.

Flädermarinerad torskrygg
Det milda fiskköttet som får sig en touch av fläder. Kan omöjligen bli annat än succé.

Saft- och smoothiesglassar med jordgubb och fläder
Förstå hur gott det måste vara att hugga in på en sån när solen gassar från klarblå himmel!

Yoghurtglass med flädersmak och smultronsås
Jordgubbs- och flädertiramisutårta
Matildas Kafferep leverar igen!

Fläderblomsparfait
En klassiker och min pappas favorit under det glada åttiotalet

 Och som sagt – tipsa om fler bra recept för nu ska det frossas i fläder!