Rabarbern är här och med den en uppsjö fantastiska recept

Det är lite roligt att kolla i Google Trends kring sökhistoriken för rabarber och just vid den här tidpunkten, varje år sedan 2004, har svenskarnas intresse för vårens godaste stjälk fullkomligt exploderat.

Nu är de lagom stora för att lämna ifrån sig säsongens först skörd och i så gott som alla hem landet över serveras det nu paj, glass, nykokt saft, curd, marmelad, galette, glass och allt annat vi drömt om sen den första snön kom.

Personligen går jag in i en form av guldfeber-läge när de första knopparna sticker upp ur den fortfarande svala marken och sen är det en olidlig väntan innan de första stjälkarna bryts av.

Det där sistnämnda är en viktig detalj – de ska brytas av allra längst ner. Klipper man dem riskerar man att få fukt som tränger in i hela växten och sabbar den från insidan.

Mina bästa rabarberrecept är (utan inbördes ordning)
Klassisk rabarbersaft
– Rabarbermarmelad med ingefära
 Saft på rabarber och jordgubbar
Klassisk rabarberkräm
– Rabarberpaj med fetaost
– Rabarbercupcakes med kardemumma
– Rabarbercurd
– Rabarberkräm med jordgubbar och vanilj
– Lingondricka med rabarber


Men varför stoppa där? Här kommer med i mina ögon Sveriges bästa rabarberrecept, från andra bra bloggare:
– PickiPicki
frestar med Muffins med rabarber, sötmandel och mynta. Rabarber funkar generellt väldigt bra med kardemumma (testa även den här Rabarber- och jordgubbskompotten med kardemumma) och med lite sötmandel är det magi som uppstår.

Öhmans Mat & Vin har gjort en Eton Mess med rabarber vilket förenklat kan sägas vara rabarber, hallon, vispad grädde och maränger i en blandning som inte tillåts bli för söt eller fet.

Matkoma langar fram en Rabarberkaka med cocos (jättebra kombo!). Kokos i kakor gör att det blir lite mer struktur och smakmässigt är det väldigt mysigt tillsammans med rabarbern.

AnnaEleonora Nilsson gör ett mycket frestande crunch till sin Rabarberkompott med vaniljglass och sätter samtidigt fingret på något viktigt – tänk på att få med en konsistenskontrast så det inte bara blir mjukt och mosigt. Det gör så mycket för helhetsupplevelsen.

Anna från SkafferietTaffel  representeras av en Rabarberclafoutis med kvanne och jag att jag faktiskt kunde gå ner i spagat av glädje.

Vegologi har gjort en Knäckig jordgubbs- och rabarberpaj med balsamico och mandlar som också blir ett bevis för att ingefära och rabarber funkar lysande ihop.

Malena Beijer Mörck delar med sig av receptet på en Rabarberiña. Rabarber i drinkar blir sällan fel.

Anna Gisslén från VegoEco har en Rabarbermarmelad som barnen älskar vilket bevisar tesen att barn älskar rabarber mer än Björnes Magasin. Eller tja…det bevisar i alla fall att de älskar rabarber. Och marmelad.

Patrik Landgren på Min Receptbank gör en superfräsch Rabarberkompott med vaniljyoghurt. Plus i kanten för krunchet i form av krossad biscotti!

Josefin BerglundLagat och bakat från mitt kök är den första här att leverera en rabarbersorbet. Makalöst gott och svalkande en varm sommardag.

Karoline Nordefors som driver Vardag med Nordefors har det kanske mest avancerade bidraget av dem alla men jag tvivlar inte på att det är värt varje sekund för att få avnjuta Ångade marängöar med vårig rabarberkompott.

Madeleine Landley i Landleys kök gör något vi måste bli bättre på – använder rabarber i mat. Rabarber- och harsyrasill kan bli den där skrällen på midsommarbuffén som behövs för att ruska om gästerna en aning. Låter otroligt gott.

 

Har du fler recept som du tycker platsar på listan? Posta en länk i kommentarerna nedan så ser jag till att uppdatera löpande.

Mer rabarber åt folket!