• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
Matgeek
  • Smör – Kärna, bryna, baka
  • Mått- och viktomvandling
  • Länkarkiv
  • Kontakt
  • Om Matgeek.se

Sveriges bästa rabarberrecept 2013

maj 14, 2013 by Johan Hedberg 13 Comments

Rabarbern är här och med den en uppsjö fantastiska recept

Det är lite roligt att kolla i Google Trends kring sökhistoriken för rabarber och just vid den här tidpunkten, varje år sedan 2004, har svenskarnas intresse för vårens godaste stjälk fullkomligt exploderat.

Nu är de lagom stora för att lämna ifrån sig säsongens först skörd och i så gott som alla hem landet över serveras det nu paj, glass, nykokt saft, curd, marmelad, galette, glass och allt annat vi drömt om sen den första snön kom.

Personligen går jag in i en form av guldfeber-läge när de första knopparna sticker upp ur den fortfarande svala marken och sen är det en olidlig väntan innan de första stjälkarna bryts av.

Det där sistnämnda är en viktig detalj – de ska brytas av allra längst ner. Klipper man dem riskerar man att få fukt som tränger in i hela växten och sabbar den från insidan.

Mina bästa rabarberrecept är (utan inbördes ordning)
– Klassisk rabarbersaft
– Rabarbermarmelad med ingefära
– Saft på rabarber och jordgubbar
– Klassisk rabarberkräm
– Rabarberpaj med fetaost
– Rabarbercupcakes med kardemumma
– Rabarbercurd
– Rabarberkräm med jordgubbar och vanilj
– Lingondricka med rabarber


Men varför stoppa där? Här kommer med i mina ögon Sveriges bästa rabarberrecept, från andra bra bloggare:
– PickiPicki
frestar med Muffins med rabarber, sötmandel och mynta. Rabarber funkar generellt väldigt bra med kardemumma (testa även den här Rabarber- och jordgubbskompotten med kardemumma) och med lite sötmandel är det magi som uppstår.

– Öhmans Mat & Vin har gjort en Eton Mess med rabarber vilket förenklat kan sägas vara rabarber, hallon, vispad grädde och maränger i en blandning som inte tillåts bli för söt eller fet.

– Matkoma langar fram en Rabarberkaka med cocos (jättebra kombo!). Kokos i kakor gör att det blir lite mer struktur och smakmässigt är det väldigt mysigt tillsammans med rabarbern.

– AnnaEleonora Nilsson gör ett mycket frestande crunch till sin Rabarberkompott med vaniljglass och sätter samtidigt fingret på något viktigt – tänk på att få med en konsistenskontrast så det inte bara blir mjukt och mosigt. Det gör så mycket för helhetsupplevelsen.

– Anna från Skafferiet på Taffel  representeras av en Rabarberclafoutis med kvanne och jag att jag faktiskt kunde gå ner i spagat av glädje.

– Vegologi har gjort en Knäckig jordgubbs- och rabarberpaj med balsamico och mandlar som också blir ett bevis för att ingefära och rabarber funkar lysande ihop.

– Malena Beijer Mörck delar med sig av receptet på en Rabarberiña. Rabarber i drinkar blir sällan fel.

– Anna Gisslén från VegoEco har en Rabarbermarmelad som barnen älskar vilket bevisar tesen att barn älskar rabarber mer än Björnes Magasin. Eller tja…det bevisar i alla fall att de älskar rabarber. Och marmelad.

– Patrik Landgren på Min Receptbank gör en superfräsch Rabarberkompott med vaniljyoghurt. Plus i kanten för krunchet i form av krossad biscotti!

– Josefin Berglund på Lagat och bakat från mitt kök är den första här att leverera en rabarbersorbet. Makalöst gott och svalkande en varm sommardag.

– Karoline Nordefors som driver Vardag med Nordefors har det kanske mest avancerade bidraget av dem alla men jag tvivlar inte på att det är värt varje sekund för att få avnjuta Ångade marängöar med vårig rabarberkompott.

– Madeleine Landley i Landleys kök gör något vi måste bli bättre på – använder rabarber i mat. Rabarber- och harsyrasill kan bli den där skrällen på midsommarbuffén som behövs för att ruska om gästerna en aning. Låter otroligt gott.

 

Har du fler recept som du tycker platsar på listan? Posta en länk i kommentarerna nedan så ser jag till att uppdatera löpande.

Mer rabarber åt folket!

 

 

Filed Under: Länkkärlek, Listor, Rabarber Tagged With: rabarber, Rabarberkaka, rabarbermarmelad, rabarberpaj, rabarbersaft, recept

Previous Post: « Aldrig mer en kastad övermogen banan
Next Post: Kompromisslös sockerkaka med rabarber »

Primary Sidebar

Matgeek

Matgeek

Nyhetsbrev

Gamla inlägg

  • december 2021
  • november 2021
  • oktober 2021
  • september 2021
  • augusti 2021
  • juni 2021
  • maj 2021
  • april 2021
  • december 2017
  • september 2017
  • augusti 2017
  • januari 2016
  • november 2015
  • september 2015
  • augusti 2015
  • juli 2015
  • juni 2015
  • maj 2015
  • april 2015
  • mars 2015
  • februari 2015
  • januari 2015
  • december 2014
  • november 2014
  • oktober 2014
  • september 2014
  • augusti 2014
  • juli 2014
  • juni 2014
  • maj 2014
  • april 2014
  • mars 2014
  • februari 2014
  • januari 2014
  • december 2013
  • november 2013
  • oktober 2013
  • september 2013
  • augusti 2013
  • juli 2013
  • juni 2013
  • maj 2013
  • april 2013
  • mars 2013
  • februari 2013
  • januari 2013
  • december 2012
  • november 2012
  • oktober 2012
  • september 2012
  • augusti 2012
  • juli 2012
  • juni 2012
  • maj 2012
  • april 2012
  • mars 2012
  • februari 2012
  • januari 2012
  • december 2011
  • november 2011
  • oktober 2011
  • september 2011
  • augusti 2011
  • juli 2011
  • juni 2011
  • april 2011
  • mars 2011
  • februari 2011
  • januari 2011
  • oktober 2010
  • september 2010
  • maj 2010
  • mars 2010
  • februari 2010
  • januari 2010
  • december 2009
  • november 2009
  • oktober 2009
  • september 2009
  • augusti 2009
  • juli 2009
  • juni 2009
  • maj 2009
  • april 2009

Copyright © 2023 Matgeek on the Foodie Pro Theme