Blåbär recept

Kan man plocka för mycket?

Är det något som lockar fram mina samlar-tendenser så är det blåbärssäsongen. Just nu är vi uppe i Sälen och där är bären bara dagar från att vara perfekt mogna. Skogarna är fula av något av det godaste svensk natur kan producera.

För att inte tala om något av det nyttigaste. De inte bara smakar gott, de är också fullproppade med askorbinsyra som är en C-vitamin och antioxidant. Om du nån gång fastnar i fjällen och bara kan leva på blåbär och viltkött räcker det med en näve bär om dagen för att undvika skörbjugg. Bara en sån sak!

Att plocka blåbär går rasande fort och att rensa dem innebär ofta ett par timmar framför en bra film. Ett rensningsgaller underlättar mycket för att få bort skräp och blad.

Det har varit en del snack om dvärgbandmasken som smittar från räv till människa – hur var det med den saken? Risken att smittas är oerhört liten och faktum är att man inte vet med säkerhet om det ens hjälper att skölja bären. På Krisinformation.se finns mer att läsa, men kortfattat svar är att man inte behöver oroa sig.

Förvara dem kan man göra i kylen några dagar utan problem, men ska de ligga där längre än så kan man använda det här knepet för att öka livslängden på bären.


Blåbär, liksom de flesta andra bär, klarar sig i frysen utan att förändras smakmässigt minst 1 år.
De går alldeles utmärkt att äta efter flera år men kan då ha tappat i smak. Har man tillgång till en maskin för vacuumförpackning mår de allra bäst utan något syre i påsen. Ett tips är att inte tina dem innan tillagning utan exempelvis strö dem över pajen i fryst form. På så sätt bevaras smakerna bäst.

Oftast kokar vi sylt på dem eller gör saft, vilket är fantastiskt gott, men det finns så mycket mer att göra. Jag har listat några av mina favoriter här nedan.

Bonustips:
– När man plockat blåbär blir man alldeles blå på händerna. Hur får man egentligen händerna rena igen? PickiPicki har så klart svaret!

1. Blåbärssylt
Ok, det här är ju alldeles för gott för att inte ha överst på listan. En klassisk blåbärssylt med blåbär och socker samt eventuellt lite citron. Kan utökas med vaniljstång eller förädlas ytterligare till Drottningsylt, men då behöver man också lite hallon.

2. Blåbärssaft
Här är två varianter på blåbärssaft – den snabba som man kokar ihop på ett kick och en där blåbären får stå och dra ett par dagar och sen kan göras rårörd.

3. Blåbärssirap
Koka upp lika delar (volymmässigt) blåbärssaft och råsocker (strösocker funkar). Exempelvis 5 dl saft och 5 dl socker. Låt sjuda 5 minuter, ta bort eventuellt skum och ta sen av från värmen. Häll upp på flaskor och använd till glass, pannkakor, en bit ost eller ringla över rostat bröd som först fått en frikostig bit smör på sig.

4. Torka blåbär
Att torka mat är generellt en smart metod för att konservera. Dels bevaras smakerna och dels tar de ingen plats i kyl och frys. Jag torkar allt från äppelringar till svamp. Framför allt torkar jag blåbär. Superenkelt! Lägg en bit bakplåtspapper på en plåt (eller använd ett finmaskigt galler) och sätt ugnen på 50-55 grader. Använd gärna varmluft om du har. Sprid ut blåbären på plåten, men låt dem inte ligga på varandra. In med plåten i ugnen och sätt skaftet av ett bestick eller träkniv i luckan så det bildas en liten glipa. Låt dem ligga i ugnen över natten och på morgonen har du snustorra bär, redo att läggas i en burk med tätslutande lock.
Är det varmt och torrt ute kan man även ställa ut dem i solen att torka.

5. Munkar med blåbär
Inte direkt nyttigt, men på gränsen till löjligt gott. Färska hemgjorda munkar kan få vem som helst att gå i brygga av glädje. 

6. Citroncupcakes med blåbärsfrosting
Citroncupcakes passar bra till sommarfikat och med en blåbärsfrosting ovanpå känns de ännu mer semester. Superenkla att lyckas med!

7. Blåbärsglass
Ska man göra glass kan man lika gärna göra den ordentligt på en gång.  Jag gjorde en jordgubbsglass med rostade jordgubbar för ett tag sen som var precis så kompromisslös och receptet på blåbärsglass som jag länkar till är likadant. En riktig bas som man värmer upp är ett tecken på kvalité.

8. Gammeldags blåbärskakor
Snabbgjord blåbärskaka med smak av blåbär och kardemumma.

9. Blåbärskladdkaka
Blåbär och choklad passar mycket bra ihop. Kladdkaka är alltid gott. Tänk då en kladdkaka med blåbär i!

10. Fryst cheesecake i glas
PickiPicki står för den här riktigt trevliga sommarefterrätten. Bra att göra på landet och kan förberedas i god tid om man väntar gäster.