Vinteräpplen

Äppelsäsongen är äntligen här!

Jag vet inte riktigt om vi kan kalla det höst än eftersom det är så varmt, men med tanke på hur mycket det är som kan skördas nu av plommon, päron och äpplen så antar jag att vi närmar oss den lite svalare årstiden. Krispiga morgnar med dimman som hänger i luften, mörkt redan runt åtta på kvällen och den där lusten att plocka fram jaktkläderna för att börja putsa på utrustningen – jo, visst är sommaren på väg att göra sitt uttåg.

Äppelsäsongen är ett kärt barn, förmodligen eftersom jag inte är överöst med fallfrukt och slipper gå från lycklig villaägare till småsvärande skottkärresläpare som matar rådjuren med tonvis av frukt som inte kommer till nytta hemma.

Det är något galet det här med hur mycket frukt som slängs samtidigt som många betalar dyrt för den i butikerna. Tack och lov att det finns de som gärna delar med sig! Har du grannar eller vänner med för mycket frukt, våga fråga om du får avlasta dem lite. Doften av nyplockade äpplen är magisk och känslan när man står där hemma och gör något med dem alltid lika tillfredsställande.

Förresten, jag brukar inte skriva ursäkter som den här bara för att jag haft annat att göra, men det gnager ett dåligt samvete att inte skriva något på nästan två veckor samtidigt som det är skördetider. Det har varit bokfotande, utbildning (desserter – YAY!) och whatnot. Säger inte att det är mindre att göra kommande veckor men jag är i alla fall ikapp.

Vad ska man då göra med dem? Jo, här är några tips:

1. Äppeldricka utan uppkok
Två stora fördelar med det här receptet: Det blir världens godaste dricka och du kan snabbt göra av med stora kvantiteter äpplen. Eller så söker man upp ett musteri (de finns så gott som överallt) och åker dit med sin skörd. Men ärligt talat, det här är en galet krispig dricka som är frisk, fräsch och alldeles perfekt en kväll när man vill minnas hur hösten smakar.

2. Torkade äppelringar
Varje år gör jag dem och varje vinter förbannar jag det faktum att jag inte gör mer. Skala, kärna ur, torka och du har världens bästa godis / mellanmål / snacks. Barn älskar det, din PT älskar det och att ha lite med sig i ryggsäcken på jakten gör den där stunden man sitter ensam i skogen och undrar om radion gått sönder eller om alla gått hem lite roligare.

3. Äppelmos
Jag brukade koka mina äpplen som alla andra men det var innan jag förstod hur mycket godare det blir om man ugnsbakar dem mjuka. På så viss koncentreras smaken ännu mer och det blir ingen vätska som måste kokas bort. Köp en äppelmosvagga på en loppis eller gådsauktion. Det gör det inte direkt enklare, men bra mycket roligare.

4. Rågsurdegsbröd med äpplen 
Det går inte direkt åt några mängder med äpplen, men å andra sidan får du ett bröd som inte går av för hackor.

5. Centrifugerade äpplen
Jag vet hur det lät. Menade så klart en råsaftcentrifug. I med rikligt med citrusfrukt för att undvika att saften blir brun och sen öser man ner äpplen för glatta livet. Jag kör med en Electrolux EFS2000 för jag gillar att man kan trycka i hela äpplen i den. Antingen frossar man i bara äpplen och citron eller så matar man i lite ingefära, en massa morötter och ett par rödbetor för en riktig kick. Frys in juicen i PET-flaskor som fylls till fyra femtedelar.

6. Cupcakes med muskot 
4 år sen jag gjorde de här, men jag minns fortfarande hur lyckade jag tycker att de blev. Muskot och äpple är som te och bergamott. Så vansinnigt gott tillsammans.

7. Vildand med glaserade äpplen 
Vi äter på tok för lite fågel i det här landet. En sånt fantastiskt kött och ett skafferi rakt ovanför våra huvuden är dags att sluta ignorera. Låt det här bli det första receptet på fågel som du testar i år, men inte det sista.

8. Skånsk äppelkaka 
PickiPicki firade att vi ägnade ett helt avsnitt av Picki, Matgeek och Poden åt att prata äpplen med att baka den här fantastiska kakan. Kavring och äpplen, så sjukt gott.

9. Äppelkaka i form 
Baka ett gäng av den här och frys in. Perfekt att tina medan kaffet bryggs och gästerna slår sig ner i eftermiddagssolen.

10. Marängsviss med Rosmarinstekta Äpplen, Pecanötter, Minimaränger & Saltad Smörkolakräm 
Mary har skapat något som snarast kan liknas vid höstdekadens, men ack så lockande det ser ut.

När du skummat igenom tipsen ovan kilar du över till Landley´s Kök och kollar in hennes Äppelspecial.

Fler tips? Skriv dem i kommentarerna så andra hittar dit!