Fika man snabbt svänger ihop
Rabarbern växer som ogräs och är man inte snabb att ta av den blir den träig och trist. Alltså måste man göra något gott med den minst ett par gånger i veckan – det är tamejsjutton mer eller mindre lagstadgat.
För faktum är att rabarbern växer hela sommaren och tar man av de lite mogna stammarna kommer det hela tiden nya. Dyker det upp en blomstängel tar man fram macheten och kapar den direkt. Börjar det blomma går rabarbern in i nästa fas och blir träig vilket sabbar hela säsongen.
Det låter som en klyscha för att bygga varumärke, men förra sommaren undrade resten av familjen varför jag vaknade med ett skrik och lakanet snurrat runt min genomsvettiga kropp. Drömde en mardröm om ett fält med rabarber som vi hade passerat samma dag och där blomstänglarna stod som flyghavre i hela odlingen.
Sköt om er rabarber och den kommer belöna er väl. Vattna den ordentligt, ha den gärna mot en södervägg och plocka ofta och mycket!
Har man gjort sin beskärda del rabarbersaft, kanske lite rabarbersaft med fläder, eventuellt lite rabarberkräm och självklart rabarbermarmelad med ingefära är det dags att gå vidare.
När värmen väl kommer och man vill tillbringa eftermiddagen i syrenbersån behövs det en god kaka. Jag tänker mig lite knäckig och seg men ändå kladdig. Sån där kaka där kanterna kan ätas med händerna men närmar man sig mitten har rabarbern fått safta sig så mycket att man behöver en sked. Man ska kunna göra den fin när man får gäster men den ska också kunna tas upp ur frysen och inom ett par minuter vara i ätbart skick.
Jag kallar dem F1-kakor. Om man hinner under formationsvarvet fara upp ur soffan och plocka fram den samt få den ätbar innan femte lappan slocknar och Blomqvist med ett glädjetjut skickar iväg fältet så är det en godkänd F1-kaka.
En del kakor passar in både som sommarkaka och F1-kaka. Det här är en sån kaka.
Jag har i en gnutta kardemumma som passar väldigt bra tillsammans med rabarbern och så lite citron för att få en aning mer friskhet.
Antingen äter man den som den är (inte dumt alls!) eller så serverar man kakan med lite vaniljglass eller en sked creme fraiche (himmelskt!).
Tips:
– Om man önskar en kaka där saften från rabarbern inte fått lika mycket fritt spelrum så pudrar man över potatismjöl över rabarbern, låter ligga några minuter och sen lägger man ner den i kakan.
– Testa att låta kakan gräddas några minuter innan du lägger i rabarbern. Då sjunker den inte ända till botten utan hamnar nånstan i mitten.
– Hoppsan! Skulle smöret vara rumstempererat? Och här står du och vill baka men allt smör är kvar i kylen. Inget skäl till oro! Ta fram det, riv på ett rivjärn och saken är biff inom ett par minuter.
– Testa att strö över ljust muscovadosocker istället för strösocker innan kakan gräddas.
– Ingen mortel? Köp ändå hela kardemummakärnor och mosa sönder med en sked mot en bit sten eller en hård diskbänk. Köp aldrig färdigmald. Aldrig.
Knäckig och seg rabarberkaka
Tid: 1 timme
Mängd: 8 portioner
- 175 g smör (rumstempererat)
- 315 g (3 1/2 dl) strösocker + lite att strö över kakan
- 2 ägg
- 1 vaniljstång eller 2 tsk vaniljpulver
- 1/2 citron (ekologisk)
- 1/2 tsk nymortlad kardemumma
- 1 krm salt
- 210 g (3 1/2 dl) vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 4-6 stjälkar rabarber
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa smör och socker fluffigt (elvisp eller hushållsassisten är ovärderligt här).
- Knäck i äggen och vispa till en fluffig smet.
- Dela vaniljstång och skrapa ur och ha ner i smeten. Riv det yttersta skalet av citronen och ha i även det tillsammans med den nymortlade kardemumman och saltet. Rör smeten slät så allt blandas.
- Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat skål och ha därefter ner det i smeten. Rör (vispa inte) smeten slät.
- Skölj och torka rabarbern.
- Täck en form med bakplåtspapper (23 cm springform eller en fyrkantig cirka 22 x 22 cm) och häll i smeten. Långpanna är för stort, men annars är det inte så knussligt. Den ska bli cirka 1 1/2 cm tjock.
- Lägg i rabarberstängerna så de går från kant till kant med cirka 1/2 cm mellanrum.
- Strö över socker och grädda därefter i mitten av ugnen cirka 50-55 min. Den kan behöva några minuter extra för att inte riskera att bli för fuktig i mitten. Känn efter med en sticka innan du tar ur den.
- Låt svalna nästan helt för att underlätta när du skär upp den.