Sockerkaka recept

Men snälla ge mig!

Jag ska egentligen inte gnälla. Gårdagskvällen blev tack vare närvaro av en massa barn inte den hårda tillställning som den var för tio år sen. Ett glas vin och ett glas champagne är inget man direkt behöver skämmas över.

Men det här med sömnbrist är en helt annan sak när man letar sig upp i åldern. Som ung är det inga problem att sova fem timmar och sen springa marathon (faktum är att min uppladdning för Lidingöloppet för en mindre evighet sen bestod av kaffe och bulle på Centralen i Stockholm följt av en cigg…) men nu vill man bara gråta när Leon Leonberger pockar på uppmärksamheten redan 07.30. Eftersom jag kom i säng 02.30 och därmed lyckades banka 5 timmars sömn.

Därmed, oavsett om man är bakis eller bara schliten av sömnbrist är det idag man får äta precis vad man vill. För glöm nyårslöftena om hälsosammare liv, mer motion och mindre fet mat som du avgav igår i ett rus av nystartseufori, om än bara för ett dygn. Idag är det bara du och dina primära behov som gäller.

Det viktiga är att det är mat som kan äta framför backhoppningen i Garmisch-Partenkirchen eller Ivanhoe och som hela familjen gillar. 

Så jag satte ihop en lista med 6 saker du garanterat kommer bli sugen på idag.

1. Pizza
Det här är den största pizzaätardagen på hela året. Om det är busväder ute är det enkelt att svänga ihop en pizza hemma. Mjöl, vatten, salt, jäst och olivolja är allt som behövs för en grymt bra deg.
Ovanpå lägger man det man har hemma. Lite överbliven julskinka, en massa ost, nån form av grönsak, salt (gärna i form av en salt skinka), lite rödlök, lite bacon – det finns ALLTID saker hemma att skapa en fabulös pizza med.
En variant på topping är pizza med tomat, chevre, rödbetor, pinjenötter och honung.
Jag gjorde en film på hur man gör pizzadeg – och ja, jag vet att den är bränd i kanterna. Ni behöver inte poängtera det mer thank you very much. Jag gillar den ordentligt gräddad men ugnen var drygt 350 grader och den tog helt enkelt eld. Tror ni då jag hade deg kvar att filma om det? Nej, inte. Så det fick bli en pizza med lite brända kanter.

 

2. Amerikanska pannkakor
Först av allt – här är bästa receptet på amerikanska pannkakor. Finns det lite blåbär i frysen? Ha ner i smeten! Glass i frysen? Ta fram! Bacon? Stek! Lönnsirap? YES! Färsk ananas, mango, hallon eller annat gott från igår? Servera till!
Stek fler än du orkar äta så det finns rester att värma på om några timmar.
Servera med apelsinjuice till och en stor mugg kaffe. Känn dig som i Seinfeld.

 

3. Kladdkaka
Du kanske inte känner det just nu, men om ett par timmar kommer du som en besatt klösa dig genom skafferidörren på jakt efter choklad, socker och fett i en lämplig kombination. En perfekt kladdkaka kommer göra underverk för ditt mentala välbefinnande och tack vare den rejäla smaken räcker det med en liten bit. En liten bit ofta.

 

4. Chokladmilkshake
Du behöver en quick fix och det är inte chiapudding via pratar om. I kylen finns det grädde och mjölk och i en låda har du en mörk och god choklad undangömd. Frysen är full av vaniljglass. Nu är det dags att agera.
Chokladmilkshaken är precis den kost man behöver en dag som denna – vätska, näring, energi och choklad. Du kan med gott samvete göra en ordentlig laddning, fylla upp i den enda rena pitchern från igår och sen luta dig tillbaka i soffan och slå på en bra film. Nickar du till lite gör du det inte hungrig.

 

5. Smoothie
Ironiskt nog är det idag du ska inte flytande föda. Mycket för att du gjorde precis detsamma igår kväll. Om du tillhör den skaran som tycker det är viktigt med bra näring, grönsaker och en kropp som inte misshandlas invärtes idag också, då är smoothie din grej.
Jag skrev ihop en lista på 4 smoothies du behöver i vinter för ett tag sen. Den funkar fortfarande. Även det här inlägget med 10 nyttiga och goda smoothies.
Grunden är – det är inte svårt att göra en god och bra smoothie! Våga testa med det du har hemma. Din kropp kommer tacka dig!

 

 

6. Sockerkaka
Om du bara klara att uppbåda några minuters kraft men vill bli rikligt belönad resten av dagen så är det det här receptet på saftig och fluffig sockerkaka som du letar efter. Ingen kan bli annat än lycklig av en färsk sockerkaka tillsammans med en kopp kaffe eller ett glas saft. Plus att om du får rester över till morgondagen bryter du den i bitar, droppar på lite saft och serverar med vispgrädde som en smidigt dessert.