Fraisier hallonmousse tårta recept

 

Kan man få en om dagen under semestern, tack?

Vi borde generellt äta mer tårta i det här landet! En kombination av att vi formligen översköljs med goda bär, frukter och andra smakgivare och att vi har tiden att sitta ner med en kopp kaffe eller saft och verkligen njuta av tårtan på bästa eftermiddagsfikatid. Även om den klassiska jordgubbstårtan alltid funkar finns det så många andra varianter av tårtor att servera.

Gör några bottnar i förväg och frys in. Min absolut bästa tårtbotten blir fluffig, hög och funkar utmärkt att dela och sen frysa in. Då är det största hindret för att spontangöra en tårta undanröjt. Vill du variera tårtbottnarna lite så testa att bryna smöret innan. Blir riktigt, riktigt gott även det.

Våga byta ut fyllningarna och laborera fritt! Men det finns några tips på vägen värda att ta i beaktande.
– Gör en riktig vaniljkräm. Vill du att den ska bli ännu fastare kan du lösa ett uppblött gelatinblad i ett par matskedar het mjölk och ha i precis på slutet.
– Jordgubbsmousse tenderar att bli lite grå. Ha i lite hallon i den för mer röd färg eller färgsätt med lite rödbetssaft.
– Pensla alltid bottnarna med saft eller annan lämplig vätska. Då blir tårtan härligt saftig. Jag föredrar jordgubbs-, hallon-, eller flädersaft.
– De flesta tårtor mår allra bäst om de sätts ihop dagen innan servering och sen får vila i kylen över natten. Innan servering täcker man den sen med grädde eller vad man nu önskar garnera med.
– Ätbara blommor är fantastiskt som dekoration och finns överallt i naturen. Ringblommor, violer, harsyra, rosenblad är bara några exempel.

1. Fraisier – fransk jordgubbstårta med hallonmousse
– Snacka om klassiker. Perfekt att göra om man ska ha många gäster och inte vill böka alltför mycket. Klarar sig bra i kylen över natten och kan kompletteras med en mängd färska bär ovanpå.

2. Chokladtårta med maräng
– Rejäl chokladtårta med lager av maräng, chokladkräm och mer choklad. Trots det blir den inte övermäktig och är trevlig till midsommarfikat.

3. Klassisk gräddtårta med jordgubbsmousse
– Ok, vi måste ju ha med en riktig sommartårta så klart. Jordgubbar en masse, vaniljkräm och grädde. Svårare än så är det inte.

4. Chokladtårta med lager av mousse och hallongelé
– Overkill. Den här tar tid men imponansfaktorn brukar vara stor. Funkar att frysa och ta fram någon timme innan den ska serveras.

5. Somriga minitårtor
– Gör dem i styckförpackning eftersom det är så trevligt att ställa fram en tårta till varje person. Här en jordgubbstårta med pistagenötter.

6. Pickipickis sommartårta med lemon curd
– Vi delar en passion för curd, jag och Tina. Den här tårtan är ju helt magisk och tack vare curden blir den frisk och fräsch i smaken. Perfekt efter en stor middag med andra ord!

7. Sommartårtornas sommartårta
– Mia Öhrn har gjort ett riktigt mästerverk som publicerades i ICA Kuriren. Rekommenderas varmt!

Missa heller inte för allt smör i Småland att kolla Madeleine Landleys stora sammanställning av olika midsommartårtor!