Rabarber recept

 

Första rabarberskörden kan vara bästa starten på våren

Även om själva våren passerat sen länge och vi nu snarare är inne i sommaren är rabarbern fortfarande det som ger störst skörd i trädgårdslanden runt om i Sverige. Stolta står de och vajar mot söderväggar, i stora krukor på balkonger eller i pallkragar med varhelst de får plats.

För att odla rabarber själv är inte svårt alls – de vill helst ha lite lerjord att stå i och så mycket sol som är möjligt. Jag satte två pallkragar på höjden utanför provköket och planterade en massa Elmsfeuer som sen gick att skörda efter ett par veckor. Det är otroligt vad de växer bara de får sol och mycket vatten. De växer hela sommaren och om man bara ser till att skörda regelbundet samt ta av eventuella blomstänglar så har man rabarber ända till hösten.

Elmsfeuer är en av mina absoluta favoriter och går ofta även att hitta i butiken. Den är riktigt röd och smakar precis som föreställer sig när man ser den. Två andra favoriter att hålla utkik efter är Marshall’s Early Red och Spangsbjerg 1115. Både när man handlar eller när man planterar. Det är inte för sent att plantera rabarber nu, även om man lätt tror det. Köp en stam i närmaste trädgårdsbutik eller håll utkik efter någon vän eller granne som har rabarber i trädgårdslandet och fråga om du kan ta upp en liten av deras plantor. De förökar sig nämligen rätt energiskt.

Vad kan man då göra med rabarber? Här är mina absolut bästa tips.

– En riktigt god rabarbersaft så klart. Den blir kristallklar eftersom man inte kokar sönder den utan låter den istället dra ett dygn.

Rabarberkräm är ett annat måste. Här med en massa tips på hur man kan ge den lite nya smaker. Eller testa rabarberkräm med jordgubbar och vanilj.

Rabarbermarmelad kan jag ha såna sjuka cravings efter. Bara lite rostat bröd, smör och marmelad, sen är dagen räddad. Den här varianten är med ingefära som kan uteslutas om man så önskar.

Rabarbercurd kan också kompletteras med lite jordgubbar. Ljuvligt till lite glass, i en tårta eller på en pavlova.

Seg och knäckig rabarberkaka är trevlig för den blir lite seg, får en krispig skorpa och är fullproppad med rabarbersmak. Går oerhört fort att göra.

Rabarberpaj med fetaost kan låta som en konstig kombo men rabarber och sältan från ostan passar oerhört bra ihop.

– Gör en lite annorlunda rabarbersaft – rabarbersaft med jordgubbar eller rabarbersaft med fläder.

– En väldigt trevligt måltidsdryck är lingon- och rabarberdricka. Friskare än saft och väldigt läskande.